Vergeling

Vergeling van de verf

 

Ondanks dat de schilder al vele jaren niet meer binnen met synthetische (oplosmiddelhoudend) lakken mag werken, worden die toch nog vaak gebruikt.

Met name voor de hoogglans wordt deze verf nog wel eens gebruikt omdat de watergedragen verf niet die mooie volle glans geeft als men gewend is bij de “ouderwetse” verf.

Wij gebruiken deze verven zeker niet meer binnen.

Een veel gehoorde klacht bij als de oplosmiddelhoudende verf toch gebruikt wordt, is de vergeling van lichte kleuren.

De oorzaak van het vergelen van de verf komt door het bindmiddeltype (alkydhars) en het ontbreken van voldoende daglicht. De huidige gebruikte alkydharsen hebben UV straling nodig om op kleur te blijven.
Met name de alkydharsen die worden gebruikt sinds 2010, nadat de nieuwe milieueisen zijn ingevoerd, zijn erg gevoelig voor die vergeling.

Het vergelingsproces ontstaat al tijdens het drogen van het alkydhars-bindmiddel. Het drogingproces vindt plaats door een chemische reactie met zuurstof uit de lucht.

Door de natuurlijke gele kleur van het bindmiddel wordt deze door de reactie nog donkerder. Dit wordt ervaren als het geler worden van de verf. Zolang de verf in voldoende daglicht is zal vergeling niet optreden.
Een oplossing voor dit probleem is er niet en ook de fabrikanten aanvaarden geen schadeclaims.

In sommige gevallen is het wel toegestaan om synthetische lakken binnen te gebruiken, maar daarvoor moet toestemming aangevraagd worden.

Back to Top